Er zijn tal van oorzaken te noemen voor een gebrek aan zelfvertrouwen. In dit artikel lees je hoe jouw omgeving invloed kan hebben op onzekerheid en weinig zelfvertrouwen.

Kritiek

“Als ik jou was had ik dat heel anders aangepakt”, zegt een collega tegen je. Het komt aan als een klap en je vraagt jezelf meteen af of je wel goed functioneert. De moed zakt je in de schoenen…

Hoewel kritiek meestal niets zegt over de persoon zelf, vatten veel mensen het toch persoonlijk op. Ze voelen zich aangevallen en krijgen een onprettig gevoel. Wanneer iemand vaak kritiek krijgt, begint hij of zij aan zichzelf te twijfelen. En als dat te vaak gebeurt, kan het zelfvertrouwen ernstig worden aangetast.

Vaak zijn het collega’s of vreemden van wie je kritiek te horen krijgt. Soms zijn het vrienden of familieleden die je kritiek geven. Dat komt bij veel mensen extra hard aan.

Opvoeding

Kinderen die tijdens hun opvoeding veel kritiek krijgen, of niet serieus worden genomen, hebben later een grote kans op onzekerheid. Omdat ze als kind constant te horen hebben gekregen wat ze niet goed doen, zullen ze aan zichzelf gaan twijfelen.

Maar niet alleen deze kinderen hebben later kans op onzekerheid. Iemands opvoeding zorgt heel vaak voor weinig zelfvertrouwen op latere leeftijd. Ook al heeft iemand gewoon een leuke jeugd gehad. Dat komt doordat je als kind continu wordt verteld wat níet mag. “Nee, daar mag je niet aanzitten.” Omdat er tijdens de opvoeding meer de nadruk wordt gelegd op wat níet mag, en niet op dat wat wél mag, houden mensen daar vaak onzekerheid aan over.

“Als kind wordt vooral de nadruk gelegd op wat niet mag. Dat zorgt voor veel onzekerheid.”

Gepest

Wie op school wordt gepest, blijft daar soms de rest van zijn leven last van houden. Pesten kan traumatische ervaringen opleveren, die iemands zelfvertrouwen sterk kunnen aantasten.

Pesten speelt zich niet alleen af op school. Ook op de werkvloer worden mensen gepest. De gevolgen zijn niet minder erg: onzekerheid, angst en weinig zelfvertrouwen.

Hoewel ik schrijf dat weinig zelfvertrouwen een gevolg is van pestgedrag, werkt het meestal ook de andere kant op. Mensen met weinig zelfvertrouwen hebben een grotere kans om gepest te worden.