Het woord zelf zegt het eigenlijk al: zelfvertrouwen is het vertrouwen in jezelf. Het bepaalt de manier waarop je naar jezelf kijkt. Hoe meer zelfvertrouwen iemand heeft, hoe positiever die persoon in het leven staat.

Zelfvertrouwen speelt dus een gigantische rol in elk mensenleven. Zo zorgt een gebrek aan zelfvertrouwen bij veel mensen voor onzekerheid. Bij de een meer dan bij de ander.

Een gebrek aan zelfvertrouwen heeft meestal twee oorzaken. Om te beginnen hebben veel mensen een verkeerd beeld van zichzelf. Ze hebben het gevoel dat ze weinig waard zijn of weinig dingen kunnen. Terwijl dat eigenlijk altijd onterecht gedacht is.

Daarnaast spelen reacties van buitenaf een grote rol bij een gebrek aan zelfvertrouwen. Vaak wordt kritiek verkeerd opgevat en gezien als een persoonlijke aanval, waardoor het zelfvertrouwen afneemt. Door negatieve opmerkingen van mensen in je omgeving, kun je behoorlijk onzeker worden. Je bent dan namelijk bang dat je niet leuk wordt gevonden.

Gelukkig kan iedereen meer zelfvertrouwen krijgen. Met de juiste oefeningen kan zelfs de meest onzekere persoon toch heel veel zelfvertrouwen opbouwen.